Historien om den lille skrædder
 

Der var engang en lille skrædder, der boede i et land, der hed Capitalien. I landet herskede kong Velfærd.

En dag kom kong Velfærd på visit hos den lille skrædder. Se, det var en forunderlig visit!

”Nu, min gode skrædder”, sagde kong Velfærd. ”kommer jeg med et glædesbudskab til alle mine undersåtter. Jeg har fået bygget fabrikken Multi! Der skal du få lov til at arbejde, og i den fabrik kan du sy hundrede sæt tøj hurtigere, end du syr ét!”

Nu kom den lille skrædder til at arbejde i Multi. Og se, jakker og bukser gled frem, ja rent som på samlebånd! Skrædderen havde nok at gøre fra morgen til aften, og gode penge fik han for sit arbejde.

”Nu kan du få råd til at bo lidt bedre!” sagde kong Velfærd. Har du set at Multi laver huse? Smukke, moderne huse, der passer til en mand, der arbejder så meget som du!”

Og skrædderen købte sig et hus, og flyttede ind med sin kone, sine børn og sin gamle mor, der var en smule tunghør. Og så arbejdede han i Multi, så glad og fornøjet, for nu var der rigtig nok noget at arbejde for: et dejligt hus!

”Nu synes jeg, du skal skaffe dig lidt møbler til dit hus, ” sagde kong Velfærd. ”Har du set hvilke fine møbler Multi laver?”

Og jøsses, så fint de fik det i huset! Konen smilede tilfreds og gamle farmor var fornøjet, og børnene satte sig forsigtigt på kanten af de nye sofaer.

”Nu kan du godt spise lidt bedre,” sagde kong Velfærd. ”Har du set hvilken fin mad Multi laver? Som på den bedste restaurant. Ja, selv jeg spiser ikke bedre hjemme på mit slot!”

Men en dag var det blevet dyrere at leve! Skrædderen arbejdede så meget, han bare kunne, men pludselig slog pengene alligevel knap nok til. Var det ikke mærkeligt?

”Jeg kommer nok også til at arbejde i Multi,” sagde hans kone. ”Så får vi flere penge!”

”Men hvem skal så tage sig af børnene?” spurgte den lille skrædder. ”Og hvem skal tage sig af farmor, der hører så dårligt?”

”Det ordner jeg,” sagde kong Velfærd. ”Det skal du ikke bekymre dig om!”

Og så tog kong Velfærd sig af de små børn og satte dem i institution, og gamle farmor satte han også i institution, og der havde de det så hyggeligt og rart.

”Nu, da både du og din kone arbejder i Multi, burde I anskaffe jer en bil,” sagde kong Velfærd. ”Har du set hvilke fine biler, Multi laver?”

”Men vi har da ikke brug for en bil!” sagde den lille skrædder, som synes, at det allerede var dyrt nok at betale alt det de havde.

”Har I ikke brug for bil, når I skal besøge farmor?” sagde kong Velfærd. ”Og når I skal hente børnene hjem om aftenen – det går hurtigt og let med en bil!”

Og så købte den lille skrædder en bil.

Og skrædderen arbejdede og sled, og hans kone arbejdede og sled, og dagene blev lange og anstrengende, og natten kom som en befrielse.

Men så en dag – uh – satte den lille skrædder sig ned og græd.

”Jeg arbejder og arbejder,” græd han, ”men jeg når aldrig at tale med nogen, og når aftenen kommer er jeg så træt, at jeg ville ønske, jeg kunne slippe for at besøge min mor og slippe for at hente børnene, og bare kunne få lov til at sove. Det kan da vel ikke være meningen!”

”Jamen, min gode skrædder,” sagde kong Velfærd bekymret, ”er du ikke tilfreds? Du, der har fået det så godt!”

Så en dag blev den lille skrædder syg.

Der lå han i sin seng, ensom og bedrøvet, og savnede sin gamle tunghøre mor og savnede sine støjende børn, og han savnede sin kone; men hun måtte arbejde både dage og aftener, thi huset og møblerne og tøjet og maden og bilen skulle jo betales.

Ak og ve! Den lille skrædder blev dårligere og dårligere. Til sidst blev han så syg, at han mistede forstanden.

”Du har narret mig, kong Velfærd!! råbte han. ”Mit hus kan ikke tale til mig og mine møbler kan ikke sidde hos mig og min mad kan ikke trøste mig og mit tøj kan ikke læse for mig og min bil kan ikke holde mig i hånden. Du har narret mig og taget alle mennesker fra mig, og du har gjort det sådan, at jeg har slidt mig op for TING!”

Og så døde den lille skrædder. Og det var måske et held, for så kunne hans kone gifte sig igen med en, der var klogere.
 

Fra De kære børn, af Anna Wahlgren

TILBAGE